Bonyhádi Ökölvívó Sportegyesület
Bonyhádi Ökölvívó Sportegyesület
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kiemelt Támogatóink

Lastpoint Autóház Kft. http://www.lastpoint.hu/

Pamikron Bt. Bonyhád http://szekszardportal.hu/pamikron/

Vicom Bt. Bonyhád

RING BISZTRO  http://ringbisztro.hu/

 
Történelem

 

 

2006. október 23.-án Oláh Miklóst a bonyhádi ökölvívósportért tett  munkájáért Perczel Mór díjban részesítette a városunk. Ez a kitüntetés adott egy új lendületet pár lelkes ökölvívást kedvelő bonyhádinak, hogy a nagy múlttal rendelkező bokszot újraélesszük ismét.  2007 tavaszán. Daradics László vállalta magára, hogy létrehozzon egy új ökölvívó egyesületet Bonyhádon. Elnökünk Daradics László, szakmai igazgatónk Oláh Miklós ( Miki bácsi ), valamint az edzések vezetését magára vállaló Illés László és Daradics József,( Miki bácsi régi tanítványai) önzetlen munkájuk révén létezhetünk a mai formában. A városi önkormányzattól támogatásként edzőteremnek megkaptuk a Vörösmarty Általános Iskola régi tornatermét, melyet nagyrészt saját önerőből felszereltük az edzésekhez nélkülözhetetlenül szükséges szerelésekkel. 2007 májusában hivatalosan is tagjai lettünk a MÖSZ-nek, mint a Bonyhádi Ökölvívó Sportegyesület. 2007 őszén Daradics László, Illés László, és Daradics József beiratkozott sportoktatói tanfolyamra, majd Budapesten sikeres ökölvívóedzői vizsgát tett. Heti három edzésen jelenleg 10- 15 tanítvánnyal foglalkozunk, melyből 6 fiatalunk már különböző súlycsoportban és korosztályban versenyezhet. Az edzéseket látogatók kora igen széles, 6 évestől az alkalomszerűen sportot és a mozgást kedvelő idősebb felnőttig. Jó, és rendszeres kapcsolatot ápolunk a környező egyesületekkel. Célunk, hogy résztvehesünk a közeljövőben hazai rangosabb bokszversenyeken, és ismét rangja, és neve legyen a bonyhádi ökölvívásnak.

2010. júliusában egyesületünk életébe  változás történt. Oláh Miklós,   kilépett az egyesületünkből.  Augusztusban megtartott közgyűlésen a vezetőség kitartott azon álláspontja mellett, hogy folytatjuk a megkezdett munkánkat. Sőt bővültünk új sportágakkal, Thai Box küzdősport Győrfi József oktatásával,  a Kung Fu harcművészet Francsics Zoltán instruktor tanításai alatt.

2013 április hónapban Györfi József elhagyta egyesületünket, de csapatunk tobbjárja megkezdett sikeres útját, a küzdősport és harcművészet  ösvényén !!!

 

Daradics József

Vezetőedző

Bonyhádi Ökölvívó SE.

 

Ökölvívás története :

Alapelv:
A küzdelem során a versenyzők arra törekszenek, hogy ellenfelük testének szabályok által meghatározott területére a lehető legtöbb szabályos ütést helyezzék el. Fontos kitétel, hogy az ellenfelek csak az ököl szabályos ütőfelületét használhatják. A küzdelem ötféleképpen végződhet: kiütéssel, pontozással, leléptetéssel, feladással, kizárással.

Történet:
Az ökölvívás múltjában kutatva nincs és nem is lehet hivatalos adat arra tekintve, hogy az ember mikor és milyen körümények használta első alkalommal az ökleit, de tény, hogy az emberiség hajnalán a zsákmányszerzés és a törzsi viszálykodások alkalmával többször kényszerült így, ösztönszerűen megnyilvánulni. Azonban ez a feltevés is lassan megdőlni látszik, mert a mai napig is vannak a világnak olyan civilizálatlan területei, ahol még csak hírből sem ismerik az ökölhasználatot...

Az ökölvívás első nyomai a Kr.e. 5. évezred második feléből, a mai Etiópia területéről származnak. Az ottani harcászati kiképzés szerves része volt a közelharc, amelynek során a fegyverét esetleg elveszítő katona pusztakezes védekező, hárító majd visszatámadó mozdulatait gyakorolták. Ezek természetesen jócskán eltértek a mai modern ökölvívásban használatos ütésektől. Kínában és Indiában is találtak hasonló feljegyzéseket, sőt az imitált ellenfél elleni küzdelem, az árnyékboksz állítólag Kínából ered.

A versenyszerű ökölvívással Kr.e. 10. századtól a görögöknél találkozhatunk először. Erre Homérosz Íliászából és a freskók, edények, vázák ábrái alapján következtethetünk. A harcosok békeidőben is művelték ezt a sportot, hogy folymatosan fenntartsák a harckészségüket, edzettségüket. Így fejlődött ki lassan a rendszeres, sportszerű ökölvívás, ami a civil lakosságra átterjedve egyre nagyobb teret hódított. A gyakran előforduló kézfej-sérülések kiküszöbölése végett eleinte puha bőrszíjakat (himas malakoterost, más néven stroptiont) alkalmaztak, ez kb. 3 méter hosszú volt, és a mai bandázshoz hasonlóan az ökölre és az alkarra erősítették.

A gyors népszerűség következtében a 23. Olimpián, Kr.e. 688-ban az ökölvívás már a versenyszámok között szerepelt. A legelső bajnok a szmirnai Onomastos, ki a sportág első alapvető szabályait is lefektette. Ezek szerint tilos volt a fogás, a nemi szerv tájára mért ütés és a bőrszíjak többszörös megerősítése. A küzdelmet megelőző percekben olajjal kenték be testüket, ami nemcsak a meghűléstől óvta őket, hanem az ütések erejét is tompította. A menetidőt és a súlycsoport szerinti beosztást nem ismerték, ezért a küzdelmeknél fontos szerepet játszott az előzetes fizkális felkészülés és a testi adottság. A küzdelem addig tartott, amíg valamelyik fél képtelen volt a lábán megállni, vagy 2 ujjának feltartásával jelezni: a harcot feladta...

A görög testkultúra mai szemmel nézve is magas színvonalon állt. Háromezer évvel ezelőtt már ismerték és alkalmazták a bemelegítést, a lazító és nyújtó gyakorlatokat, az erő és állóképesség fejlesztésének módszereit, a masszázst és a diétát. Az akkori edzésrendszer fejlettségét mutatja, hogy az ütések gyakorlására lenyúzott állatok bőréből készült "homokzsákokat" (korykost) és a fejsérülések megelőzésére fából készített fej és fülvédőt (amphotidest) használtak.

A Kr.e. 5. századtól kezdve a kézfej védelmére kialakított megoldásokat továbbfejlesztették. A gyapjúval bélelhető ókori küzdelemkeményebb, cserzett bőrök (himas oxys) alkalmazásával már nem az öklök megvédése, hanem az ütés hatékonysága volt a cél. Később ennél is durvább módszereket találtak ki. Ezek a bőrgombos (himas myrmex), majd a római uralom idején, Kr.e. 250-től az ünnepi szertartások és a cirkuszi játékok alkalmával ólom és vasgombos kesztyűk (caestus) voltak, melyekkel maradandó és nem egyszer halálos sérüléseket okoztak egymásnak.

I.sz. 393-ban Nagy Theodosius császár betiltotta az ünnepi játékokat, és ezzel együtt az ókori ökölvívás korszaka is lezárult.

A középkorban a divatos lovagi intézmény teljesen háttérbe szorította a testedző sportokat, melyek csak a 17. század táján éledtek újjá.

A reneszánsz korban a művelődéstörténetben, a természettudományokban és a testkultúrában is érezhető változások következtek be, ekkor alakult ki több új sportág, pl. labdarúgás, evezés, korcsolyázás, sportvívás, biliárd, golf, tenez (később tenisz). Az ökölvívás Angliában a polgári forradalom (1640) után bontakozott ki ismét polgári arculatában, az arisztokrata jellegű sportok, a golf, lovaglás, tenisz és krikett egyfajta ellensúlyozásaként. 

Kezdetben az ökölvívás csak a kardvívás kiegészítő sportjaként szerepelt, majd felismerve a test erőnléti állapotára kifejtett jótékony hatását és nem utolsó sorban népnevelő, fegyelmező tulajdonságát, egyre gyakrabban került előtérbe. A különböző vívóbemutatókon egyre gyakrabban szerepelt, ezeken a helyszíneken a nézők alkották kezükben kötéllel a megfelelő nagyságú kört (innen a "RING" elnevezés), ahol a küzdelmek zajlottak.

Ezeken a rendezvényeken a kardvívás fokozatosan a háttérbe szorult. Ami annak volt köszönhető, hogy a mesterek nemcsak egymással versengtek, hanem a program második felében a közönség soraiból is jelentkezhettek önkéntesek, akik összemérhették erejüket a mesterekkel. Ezek többnyire nem kis önbizalommal bíró péklegények, matrózok, mészárosok, kovácsok, főleg alacsony sorból származó, de kitűnő fizikummal rendelkező emberek voltak, akiknek menetidő nélkül, csupasz ököllel kellett egymás ellen bizonyítaniuk. A mérkőzések előtt fogadásokat lehetett kötni (itt és a lóversenypályákon jelennek meg az első bukmékerek), és utána pénzgyűjtést is szerveztek, amiből a bátor vállalkozók is részesültek. Kis idő elteltével minden falunak, településnek megvolt a helyi kemény legénye, avatatlan "bajnoka" (és ezek élelmes patronálója), akiket később egymás ellen is összehoztak.

Mivel ez időtájt nem volt semmilyen hivatalos szervezet, érdekképviselet, a mérkőzések teljesen spontán módon alakultak, és nem egyszer botránnyal, tömegverekedéssel végződtek...

A kor talán leghíresebb mesterének, James Figg (1695-1734) nevéhez fűződik az újkori ökölvívás és a legelső, de még kezdedleges "Gym" megalapítása. "Az önvédelem nemes művészetét" hirdető cégtáblája sok érdeklődőt vonzott, és a szabályok megalkotása sem váratott sokáig magára (1743) egy másik korabeli híresség, Jack Broughton közreműködésével. Meghatározták a mérkőzés színhelyét, a ringsegédek számát, a pénzdíjak elosztását és egy máig is érvényben lévő követelményt: tilos megütni a földön térdelő vagy fekvő ökölvívót.

Mivel Anglia világhatalom volt, a sportágat a kereskedelmi utak és kivándorlások alkalmával sok országba "elvihették", ahol aztán elterjedhettek. Így többek között Franciaországban, Oroszországban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Amerikában is.

A korai öklözők szinte csak a kardvívásnál alkalmazott egyenes vonalon mozogtak és többnyire egyenes ütésekkel próbálták elérni egymást, később egyre inkább bevezetett technikák lettek a köríves ütések. Az ökölvívás technikai fejlődését nagyban elősegítette a versenyzők közötti gyakori súly- és erőkülönbség. Ezekben az időkben gyakoriak voltak az 50 sőt akár 99-menetes mérkőzések is.

Az ún. "Londoni Szabályokat" öszesen 29 pontban foglalták össze. Ezekkel szinte egy időben négy súlycsoportot (könnyű, váltó, közép, nehéz) határoztak meg, amikben indulni lehetett. A küzdelmek sokszor dulakodásba, birkózásba csaptak át, és mivel közelről nem lehetett az egyeneseket hatékonyan alkalmazni, ezért új technikák megalkotása is szükségessé vált. Használni kezdték az ún. hajlított karral történő ütéseket: a horgokat, majd később a felütéseket.

Az új technikákkal azonban sokat durvult a sportág, és a rendőrség sem nézte jó szemmel a botrányokkal, bűncselekményekkel tarkított és a tömegverekedések miatt néha a mészárszékhez hasonlító rendzvényeket, ezért kénytelenek voltak a szabályok újabb módosítására. 1867-ben John Graham Chambers ökölvívó, és a szabály kiadását is finanszírozó Queensburry márki javaslatára szedték ráncba az addigi szabályzatot. (Lényegében ezek képezik a mai szabályok alapjait is.)

A kesztyű bevezetése új lehetőséget adott azoknak, akik durvának, túl keménynek tartották eddig a sportágat, és valljuk be, kisebb lett a sérülés és a közvetlen leütés veszélye is. Ez egyenes utat nyitott az amatőr versenyek beindulásához.

Forrás: www.profiboksz.hu, www.boxing.hu

 Thai Box

 

Thai box (Muay Thai)

Tradicionális thai küzdelmi rendszer

Leírás:
A thai box (muay thai) felhasználja az öklöt, könyököt, rúgásoknál a térdet, sípcsontot, de előfordulnak a sarokkal, lábfejjel leadott rúgások is. Az egész világon úgy lett ismert, mint az egyik leghatékonyabb harcművészeti stílus a ringben, utcán egyaránt.

A muay thai boksz bizonyította hatékonyságát számos küzdelemben, harcban. Manapság a thai katonaság kiképzésének alapját alkotja csakúgy, mint a világon, számos helyen pl. a CIA-nál, vagy a híres U.S. Seal csapatnál! De mint nemzeti sport, a thaiföldi iskolák tananyagát is képezi. Az ősi stílus követőinek gyakorolni kell a pusztakezes küzdelmen kívül a páros kard használatát is. Az ősi kardforgató stílus neve, krabi-krabong.

A thai-box szemlélet: Amint belép valaki egy edzőterembe fontos, hogy kint tudja hagyni a problémákat, és csak a rá váró feladatra Muay Thaitudjon koncentrálni. Egy idő után azt tapasztalhatja, hogy könnyebben kezel bizonyos dolgokat, a konfliktusokat, azokat a dolgokat, melyek kitartást követelnek az életben. Egy idő után az ember rájön, nem szabad megfutamodni a problémák elöl, hanem kitartó munkával le kell, és le lehet győzni. És itt már természetessé válik egymás tisztelete, a tolerancia és empátia. Amikor tisztában van saját képességeivel a harcművész, a konfliktusok megoldásánál előnybe részesíti a diplomatikusabb rendezést, mint a fizikai erejének latba vetését.

Forrás:
www.thaifight.hu

Történet:
A thai-box eredete a bizonytalan múltba nyúlik vissza. A korai időszak történelméről és harci hagyományáról kevés adat áll rendelkezésre, mivel 1767-ben a burmai seregek elfoglalták és felgyújtották a fővárost, így rengeteg írásos anyag megsemmisült.

Több ezer évvel ezelőtt az emberek rizstermeléssel és halászattal foglalkoztak. Amikor a klánok egységes független államot alkottak, a Muay Antikharcok során megtapasztalták a kézi hadviselés hatékonyságát. A technikákat egységes rendszerbe szedve lejegyezték, ez volt a chupasat, mely később a harcosok bibliájává vált, és kitartásra nevelte az embereket. A harcosok tanították a fiatalokat a különböző fegyveres és pusztakezes harcmodorokra, és az egész testet, mint hatékony fegyvert használták. A sípcsontot hasonlónak tekintették egy lándzsához a támadásoknál, védekezéseknél, a karokat mint két védekezésre használt kard, a könyök és térd, meg mint egy hatékony fejsze, amely áttöri az ellenfél védelmét, és megsemmisíti azt. A testnek minden egyes része fegyverré vált, és egy új harcművészet keletkezett muay thai néven.

Egy 15. századi évkönyv elmeséli két muay thai bajnok történetét. 1411-ben meghalt a király, Seng Muang Ma, és két fiát maga mögött Thai Fighthagyta, akik a trónért egymással szembe kerültek. A fiúk, Yi Kumkan, és Fang Ken kimerítő harcot, folytattak céljaik elérése érdekében. Fang Ken azt javasolta, kövessék a hagyományokat, a múlt tradícióit, és egy harcban döntsenek, ki legyen az örökös. Yi Kumkan beleegyezett, és a két herceg elkezdett harcolni az első vérig. A krónikák szerint órákig küzdöttek egymással, és kiegyenlített küzdelem volt, mígnem Fang Ken lába el nem kezdett vérezni, így az első vérig folytatott harcban Yi Kumkan lett a király!

A 16. század környékén Thaiföld, akkori nevén Siam rendszerint háborúban állt a szomszédos Burmával. Ebből az időszakból származik a történet, hogy Na Reshen király, aki nagy harcos hírében ált, egy csata során fogjul esett. A Burmaiak ismerték bátorságát, tudták, hogy az egyik legjobb pusztakezes harcos, és adtak neki egy esélyt a szabadságáért. Miután győzött és hazatért, Siam nemzeti hősként ünnepelte.

Na Reshen király (1590-1605) mivel maga is szakértője volt a muay thainak a katonai kiképzés részévé tette. A legnagyobb népszerűséget Phra Chao Sri Sanpectch VIII. a "tigriskirály" (1703-1709) idején, a béke időszakában érte el. A hosszú háborúskodás után több idő volt a Muay thay gyakorlására, és elterjedtségét mutatta, hogy minden faluban fogadásokkal egybekötött versenyeket rendeztek.

Ez a Muay thay veszedelmes és valódi küzdelem volt. A küzdők kezüket és alkarjukat lóbőrszíjjal, később ragasztós vászonnal tekerték be és finomra tört övegbe mártották. A heresérülés ellen kókuszhéjból vagy kagylóból készült védőt használtak. Súlycsoport nem volt, és a küzdelmet nem osztották fel menetekre, hanem addig tartott, amíg folytatni tudták. Lényegében minden megengedett volt, beleértve a hajhúzást és a karmolást is. Ebben a küzdelmekben, ha nem is túl gyakran, de halálesetek és maradandó sérülések is előfordultak.

A király közülük választotta ki a speciális zsoldosait, a korai időktől kezdve egészen az 1900-as évek elejéig. 1921-ig az iskolákban is oktatták, de a sok sérülés miatt a kormány az iskolai oktatást betiltotta.

1930-ben a az egész küzdési rendszert megreformálták, és ekkor nyerte el a mai formáját.

1930-ban a nyugati ökölvívás hatására megreformálták Muay thay. Kötelezővé tették az ökölvívó védőkesztyű használatát, a súlycsoportos felosztást és a négymenetes rendszert. Számos technika (fejelés, harapás, birkózás stb.) tiltva lett.

A különböző falvak harcosai manapság is összemérik ügyességüket, felkészültségüket csakúgy, mint régen, így az ősi szokások és Thai Boxtechnikák is fennmaradnak az utókor számára. Manapság a tradicionális thaiföldi verseny egy bevezető szertartással kezdődik, ahol a küzdők hagyományos zene kíséretében lassú, balettszerű mozdulatokkal táncolnak. A táncot a letérdelés, a szemek eltakarása és rövid ima követi. Ezután a "ram muay" vagy boksztánc folytatódik, ami iskolánként különböző. A versenyző lassan körbejárja a ringet miközben vad pillantásokkal néz a közönség felé az "ártó szellemeket" távoltartásának szimbólumaként.

Forrás: Újvári Miklós A Délkelet-Ázsiai harci művészetek 209. oldal

Forrás: budomagazin.hu

 

A K-1 történeteK-1

A K-1 különböző harcművészeti ágak keveredéséből jött létre. Alapját a karate, a kick-box és a taekwon-do képezi. A „K” betű abból ered, hogy a legtöbb harcművészet elnevezésében szerepel: Karate, Kick-box, Kung fu, Kempo, taeKwon-do és az alapító nevében – Kazuyoshi – is. Az „1” az egyetlen súlycsoportot jelenti, ezért a küzdők közötti súlykülönbség igen nagy lehet, akár a 100 kg-ot is meghaladhatja. Igazi profi versenysport. Jellemzője, hogy „nyílt”, tehát nem függ a sportoló által gyakorolt stílustól. Szélsőséges esetben K-1 harcos lehet amerikai futballista, (Bob Sapp a „Szörnyeteg”) vagy szumós (Akebono). Hallani olyan kijelentéseket, hogy „… a K-1-ben nincsenek szabályok…” Ez nem teljesen felel meg a valóságnak. A K-1 szabályrendszere egyszerű és letisztult. Pl. durva szabálysértésnek számít a földre került ellenfelet, vagy a gerincet, a szemeket vagy más érzékeny pontokat támadni, valamint tiltott a fogás a dobás a lerántás vagy a földharc. A küzdelmek szabályos ökölvívó ringben zajlanak. (Részletes szabályrendszer). A nevezők száma évről évre nő. Legnagyobb esemény a „K-1 World Grand Prix” amit minden év decemberében Japánban a Tokyo Dome-ban rendeznek. Ezt a rangos eseményt közvetíti Japán egyik legnagyobb kereskedelmi csatornája, a Fuji televízió. Világszerte 30 millió néző kísérheti figyelemmel a küzdelmeket.

 

 

Kazuyoshi Ishii

1980-ban Kazuyoshi Ishii megalapította a Seidokan Karate iskolát Oszakában. Ennek háttérbázisát a Kansai körzet egyetemei és karate klubjai biztosították.

1982-ben megtartották az első Össz-Japán Karate–Do versenysorozatot Oszakában, amit Ishii és a Seido Kaikan mesterek rendeztek. A verseny „full contact” (teljes erőből végrehajtott) rendszerű volt. A versenyzők és az érdeklődők megtöltötték a Furitsu Gymnasium termét és az eseményről közvetített a helyi televízió is.

1983-ban a Seido Kaikan harcosainak egy része indult Kansaiban, az Erzsébet Királynő Stadionban megrendezésre került Kung fu (!) versenyen, ahol fényes győzelmet arattak. Ishii elvállalta az „All Japan Budo Promotion Association” elnökségét. Ez egy verseny-centrikus szervezet, amely a Kansai térség karate és kempo szövetségeit tömörítette.

1985-ben a Seido Kaikan irodát nyitott az Egyesült Államokban, Tom Edwards vezetésével.

1988-ban két Ishii-tanítvány, Toshiyuki Yanagisawa, Masaaki Satake első és második helyen végeztek a „Karate Real Champion Tournament” versenysorozaton, ezzel öregbítve Ishii mester és a Seido Kaikan hírnevét.

1991-ben több sikeres versenyt követően, a Seido Kaikan és az USA Oyama Karate harcosai közötti versenyen Tokióban, Masaki Satake legyőzte a legendás „Medveölő” Willie Williams-et.

1992-ben megrendezték az első kesztyűs karate versenyt Japánban. Ez volt a „Karate Japan Open” amit Masaki Satake nyert meg.

 

 

1993-ban Ishii mester nagyszabású tervei kezdtek megvalósulni. Megrendezte az első „K-1 Grand Prix”-t a tokiói Yoyogi Dai Ichi Stadionban. Több mint tízezer néző kísérte figyelemmel az eseményeket. Ekkor tünt fel a svájci Andy Hug. Első küzdelmét a japán Ryuji Murakami ellen vívta. Végül a horvát Branco Citatic nyerte meg az első K-1 bajnokságot. Ugyanebben az évben még két K-1 versenyt rendeztek. Az egyiket Masaki Satake a másikat Ernesto Hoost (Hollandia) nyerte meg.

1994-ben megrendezték a második „K-1 Grand Prix”-t. A döntőt a holland Peter Aerts vívta Andy Hug ellen, akit végül legyőzött. A visszavágót viszont Andy nyerte Yokohamában és ezzel a K-1 egyik legnagyobb sztárja lett.

1995-ben a harmadik „K-1 Grand Prix”-n Peter Aerts megvédte bajnoki címét. Andy Hug Zürichben megrendezte a „Fight Night” versenyt, amit K.O.-val nyert meg az WKA szervezet amerikai bajnoka, Dennis Lane ellen. Andy a „Fight Night” versenyeken soha sem veszített.

1996-ban színre lépett a dél-afrikai Mike Bernardo, a negyedik „Grand Prix”-n és elsöprő győzelmet aratott a címvédő Peter Aerts felett az elődöntőben. De a döntőben kikapott Andy Hugtól. Andy másodízben rendezte meg a „Fight Night” versenyt Zürichben. A Sony piacra dobta első K-1-es Play Station videojátékát.

 

1997-ben az ötödik „Grand Prix”-t már a világ több tv-társasága közvetítette. Az arénában 45 ezer néző szurkolta végig a meneteket. A döntőben Ernesto Hoost legyőzte Andy Hugot.

 

 

 

 

 

1998-ban a „Fight Night” versenyt átnevezték „K-1 European Grand Prix”-vá. Ez lett a hivatalos Európa Bajnokság. Első bajnoka a horvát Stefan Leko lett. A hatodik „Grand Prix”-t Peter Aerts nyerte meg. Ezzel ő lett a K-1 első háromszoros bajnoka.

1999-ben rengeteg kisebb versenysorozatot rendeztek. A tokiói hetedik „Grand Prix”-t Ernesto Hoost nyerte meg.

2000-ben a yokohamai versenyt a brazil Francisco Filho nyerte meg. Augusztus 24.-én gyászolt a K-1. Elhunyt Andy Hug, a „Mr. K-1, a Kékszemű Szamuráj a Vasember”. A Tokyo Dome-ban felállított ringben ravatalozták fel. A „Grand Prix”-t Ernesto Hoost nyerte meg. 

 

Andy Hug 1964-2000


2001-ben a versenyzők már mind az öt kontinensről érkeztek a nagy megmérettetésre. Mark Hunt nyerte meg a kilencedik „Grand Prix”-t így ő lett Óceánia első bajnoka.

2002-ben Ernesto Hoost - „Mr. Perfect” - négyszeres K-1 bajnok lett. Ez volt a tizedik „Grand Prix”.

2003-ban látványos küzdelemsorozatok után a holland Remy Bonjasky, a „Fekete Párduc” a döntőben legyőzte Musashit a japánok favoritját.

2004-ben egy új ország képviselhette magát a thaiföldi Kaoklai Kaennorsing személyében, aki 21 évével a legfiatalabb, 78 kg-jával a legkönnyebb induló volt. (A K-1 szabályai a minimális súlyt 91 kg-ban határozzák, meg de Kaennorsing előzőleg legyőzte Alexej Ignasovot, a K-1 egyik legnagyobb sztárját ezért az ő esetében kivételt tettek.) Ellenfele az amerikai, 127 kg-os Mighty Mo volt. Meglepetésre Kaennorsing az első menetben fergeteges K. O.-val győzte le ellenfelét.
A döntőt Remy Bonjasky vívta Musashi ellen, aki előzőleg búcsúztatta Kaennorsing-ot, Bonjansky pedig a négyszeres világbajnokot Ernesto Hoost-ot. Bonjasky repülőrúgásaival kápráztatta el a közönséget – egyszer ki is esett a ringből – végül két hosszabbítás után pontozással ő lett a K-1 kétszeres világbajnoka.

Remy Bonjasky

 

2005-ben a holland Semmy Schilt az elődöntőben megverte az előző év világbajnokát, a szintén holland Remy Bonjaskyt. A döntőt a brazil kyós Glaube Feitosa ellen vívta, akit végül legyőzött.

Peter Aerts

 

2006-ban Ernesto Hoost befejezte versenyzői pályafutását. A döntőt Peter Aerts vívta Semmy Schilt ellen, aki másodszor is megvédte világbajnoki címét.

2007-ben az elődöntőben Sem Shilt Jerome LeBannert , Peter Aerts pedig a korábbi kétszeres világbajnokot Remy Bonjaskyt győzte le. Így a döntőt ismételten egymás ellen vívták. Sajnálatos módon Peter Aertsnek küzdelem közben egy kiújult egy térdsérülése, így a verseny feladására kényszerült. Sem Shilt háromszoros K-1 világbajnok.

Sem Schilt

forrás : http://www.karatedojo.hu

              

 

.

 
A hét idézete

"A magas szintű technikák olyanok, mint a hegycsúcsok, melyeket köd borít. Te nem látod őket, mégis ott vannak.

(Ip Man)

  •  

 

 
idő
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Zene
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?